Жіті ішек инфекцияларының алдын алу
Жіті ішек инфекциялары (ЖІИ) – бұл асқазан-ішек жолының басым зақымдануымен түрлі микроорганизмдер тудыратын аурулардың түрлі топтары. Олардың құрылымы әр түрлі: бұл дизентерия, шигеллез, сальмонеллез, тифо-паратифозды аурулар, эшерихиоз, иерсинеоз, оппортунистік микроорганизмдердің көптеген топтарынан туындаған аурулар.
Жіті ішек инфекцияларының пайда болу себептері: жеке және қоғамдық гигиена ережелерін, тез бұзылатын өнімдерді сақтау ережелері мен пайдалану мерзімдерін сақтамау.
Жедел ішек инфекцияларының негізгі белгілері:
- құсу (тәулігіне 3 ретке дейін және одан көп);
- диарея (кейде күніне 10-15 ретке дейін, көбінесе шырыштың бөлінуімен)
- дене қызуының 37-38°С дейін көтерілуі;
- жүрек айнуы, әлсіздік;
- іштегі, төс асты, кіндік аймағындағы қысылып, қатты ауырсыну;
- кейде қалтырау, тахикардия пайда болады, артериялық қысым төмендейді;
- кейде әлсіздік пайда болады және бұлшықет спазмы байқалады;
- ауыр жағдайларда-айқын интоксикация және сусыздану болады.
Аурудың алғашқы белгілерінде дереу медициналық көмекке жүгініңіз, өзіңіз емделмеңіз!
Ішек инфекцияларымен ауырмау үшін қарапайым ережелерді орындаңыз:
1. жеке гигиена ережелерін қатаң сақтаңыз, тамақ пісірер алдында, тамақтанар алдында, дәретханаға барғаннан кейін, көшеден келгеннен кейін қолыңызды сабынмен тазалап жуыңыз;
2. кездейсоқ адамдардан немесе рұқсат етілмеген сауда орындарынан тағамдық өнімдерді сатып алудан бас тартыңыз;
3. тез бұзылатын тамақ өнімдерін сатып алғанда, таңбалауды мұқият оқып шығыңыз, олардың жарамдылық мерзіміне назар аударыңыз;
4. бір сөмкеге жылумен өңдеуді қажет ететін және тұтынуға дайын тағамдық өнімдерді (ет және кондитерлік өнімдер, көкөністер мен нан және т. б.) салмаңыз;
5. тез бұзылатын тағам өнімдерін температуралық режим мен жарамдылық мерзімдерін сақтай отырып, тоңазытқышта сақтаңыз;
6. тағамдық өнімдерді жеткілікті термиялық өңдеуден өткізіңіз;
7. дайындалған тағамды бөлме температурасында екі сағаттан артық ұстауға болмайды;
8. жемістер, жидектер, көкөністер ағынды судың астында мұқият жуылады, содан кейін үстіне қайнаған су құю қажет;
9. жәндіктер мен кеміргіштерден тамақты қорғау қажет.
10. тек қайнатылған және бөтелкедегі суды пайдаланған жөн.